Slobodne aktivnosti

Dramska i recitatorska skupina

U ovu se skupinu rado uključuju učenice koje vole ljepotu umjetničke riječi želeći krasnoslovom sugestivno tekst prenijeti drugima kao svoj doživljaj. Uz razvijanje ljubavi prema poeziji, bogaćenjem i oplemenjivanjem vlastitoga izraza potiču i razvijaju poetsku i jezičnu svijest kod slušatelja.

Vole li igru, glumu, pokret, stvaranje… od dramskih igara preko proučavanja zakonitosti scenskoga izraza, učenice svojom kreativnošću i timskim radom stvaraju  predstave, oslobađaju se treme prilikom javnih nastupa, razvijaju ljubav prema kazališnom mediju… Zanimljive  predstave  prezentiraju  u programima i projektima u Domu, na razini grada i na Domijadama.

Voditeljica je odgajateljica Ivana Ivančić Medved ,prof.


Glazbena skupina

Sve ima svoj vijek trajanja, osim umjetnosti – osim glazbe.
Ne možemo ju zatočiti u trenutku, niti ju doživjeti bez posrednika.

A taj dar posredništva nama se čini neprocjenjiv, zato glazbena skupina okuplja učenice  koje vole glazbu i svojim instrumentalnim i vokalnim izvedbama prenose glazbeni užitak  kojega i same osjećaju.

U radu izabiru skladbe različitih stilova i oblika. Istovremeno upoznaju umjetničku i tradicijsku baštinu glazbene kulture, kao i suvremenu glazbu te interpretiraju vlastite skladbe. Svoje uratke prezentiraju na priredbama u Domu, u drugim školama, u gradu, na regionalnim i državnim Domijadama.

Izdali smo CD pod nazivom Libero, na kojem su autorice pjesama naše učenice, Ružica Kobaš (glazba) i Ivana Blažević (stihovi), koje su također napisale i himnu našega doma, Zajedno kroz godine.

Voditeljica skupine je Ivana Dakić, mag.mus.


Likovna skupina

U Domu djeluje likovna skupina koju vodi odgajateljica Lidija Janić, prof. hrvatskog jezika i književnosti. Osim učenica Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, marljivo i uspješno rade i učenice drugih škola te na taj način u svom slobodnom vremenu oblikuju stil, rad i zadovoljavaju svoju potrebu za likovnim izražavanjem.

Odgajateljica učenicama daje smjernice koje potiču razvoj vještina, mašte i kreativnosti kao način izražavanja osobnosti i razvijanja stvaralaštva, raspoloženja, osjećaja i ovladavanja raznim tehnikama. Likovno pomažu izraditi rekvizite i osmišljavaju scenski prostor s članicama dramske skupine. Radovi likovne skupine predstavljeni su i na izložbama u školama, vrtićima i drugim ustanovama.

S uradcima dostižemo vrhunac pri estetskom uređenju Doma, obilježavanju značajnih datuma i blagdana, a posebice na regionalnim i državnim Domijadama gdje su naši uradci vrednovani.

Voditeljica skupine je Lidija Janić, prof.


Plesna skupina

„ Postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih.“ – Vicki Baum

 Učenice u plesnoj skupini razvijaju plesnu vještinu, osmišljavaju plesne koreografije, rekreiraju se i opuštaju. Pokretima tijela učenice izražavaju emocije i stavove, pretvarajući svoju energiju u plesni pokret kojim šire pozitivne vibracije, radost i ljepotu. Plesnom koreografijom učenice stvaraju priče s porukama, a prezentiraju ih u programima Doma, na razini grada i na Domijadama.

Voditeljica skupine je Karolina Jukić, mr. pedagogije


Folklorna skupina

U Srednjoškolskom đačkom domu tradicionalno djeluje folklorna skupina. Uz pjesmu i ples te predavanja i radionice učenice nastoje što više upoznati folklor i kulturnu baštinu Slavonije, Baranje i ostalih krajeva Hrvatske.

Kvalitetnim izvedbama, kojima učenice pokazuju svu ljepotu i bogatstvo naše ravnice, oslikane i utkane u originalne nošnje i pjesmu, folklorna skupina je često na regionalnoj Domijadi nominirana za državnu Domijadu. Zadnji veliki uspjeh je osvojeno 1. mjesto na državnoj Domijadi u Rovinju 2016. godine s koreografijom  Čuvam grožđe i mislim na diku.

Voditeljica skupine je odgajateljica Livija Vranković, prof.


Sportska skupina

Tijekom svog boravka u Domu djevojke se mogu odlučiti za neku od sportskih aktivnosti: odbojka,badminton, stolni tenis i šah. Tijekom školske godine u sportske aktivnosti uključeno je tridesetak učenica  koje se aktivno pripremaju za natjecanja  u okviru regionalne i državne Domijade.

Treninzi se, uz stručno vodstvo, realiziraju u sportskoj dvorani Elektrotehničke i prometne škole Osijek. U dvoranu su dobrodošle i sve učenice Doma koje se uz sport žele opustiti od svakodnevnih obveza.

Sportske aktivnosti prema potrebi provodimo i u vanjskim i unutarnjim prostorima doma, Srednjoškolskom igralištu kao i dostupnim vanjskim sportskim terenima grada Osijeka.

                                                                                                                                                                                                             Voditeljica skupine je odgajateljica Mirjana Petrinšak, prof. i Ana Šoš, prof.

 

Tjedni jelovnik
Domski listići
Preporučite nas prijateljima